Skolehave

Baunehøjskolen indvier kæmpe skolehave

Baunehøjskolen er færdig med at anlægge kommunens største og mest ambitiøse skolehave. Haven har været undervejs i godt to år, og de 700m2 rummer både udekøkken, højbede, høns og drivhus.

Torsdag formiddag fejrede 680 elever og lærere, at Baunehøjskolens skolehave i Jyllinge nu, efter godt to års arbejde, står klar til brug.  Den store skolehave rummer række efter række højbede med gulerødder, salat og krydderurter.  Baunehøjskolen skal bruge den nye skolehave som et nyt læringsrum, hvor eleverne får mulighed for at afprøve deres viden fra bøgerne i praksis.

Det er et nyt udeklasserum med meget højt til loftet, hvor drenge med krudt i røven kan løbe af sted, og hvor inkluderede børn, som har brug for at være lidt for sig selv, kan få en lille pause. Det passer perfekt i forhold til den længere og mere varierede skoledag, understreger lærer på Baunehøjskolen Stefan Bendsen, der har været en af drivkræfterne bag projektet.

Han ser skolehaven som en grøn helle, hvor dagligdagens fysiske rammer for en stund er opløste, og undervisningen kan foregå som udeskole under åben himmel, helt i tråd med skolereformen.

Der er så meget læring i skolehaver, og det er konkret og anvendelsesorienteret læring. Alle fag kan kobles på - man kan bruge havens univers til dansk, biologi til de ældste elever, natur/teknik til de mindre, matematik og hjemkundskab, fordi man skal lave mad af afgrøder, forklarer den entusiastiske lærer.

Det er planen, at fødevarernes vej fra jord til bord bliver integreret i forskellige fag såsom natur og teknik, biologi, matematik og dansk.

- Jeg glæder mig især til at høre mere om, hvordan skolen får skabt den sammenhæng mellem haven, skolekøkkenet og undervisningen i madkundskab, som jeg ved der arbejdes på. Det er et flot projekt, hvor der virkelig også er noget til de børn, der har det bedst med at bruge hænderne, når de lærer. Det understøtter målet om, at alle børn skal blive så dygtige, de kan, siger formand for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen.

Eleverne er glade

Eleverne på Baunehøjskolen glæder sig til at få mere jord under neglene, men faktisk har flere klasser allerede været i gang i haven i et godt stykke tid.

- Vi har i min klasse haft et projekt, der hed fra jord til bord, og i den forbindelse fandt vi på, at vi ville plante agurker og chili i det nye drivhus og følge vejen fra frø til egentlig mad. Det er utrolig fedt, at vi kan bruge haven i større projekter, så der også er et praktisk aspekt, det gør undervisningen mere interessant, fastslår Alisa Lærke fra 8.D.

Grønt flag

Baunehøjskolen har igennem det seneste år arbejdet hårdt på at blive en grønnere skole, der er blevet sorteret affald og arbejdet med kompost og genanvendelse. Og den grønnere linje udløste ved den officielle fejring af skolehaven et Grønt Flag og rosende ord fra formand for Teknik- og Miljøudvalget Torben Jørgensen.

- I kan godt være stolte af jeres præstation. I har virkelig forstået, at affald ikke bare er affald, og med den rette sortering, så kan meget genanvendes og bruges igen til noget andet, erklærede han.

Baunehøjskolen har samarbejdet med bl.a Roskilde Produktionsskole og Haver til Maver for at skabe de rigtige rammer og muligheder for optimal udnyttelse af de 700m2 skolehave.